LIVRARE și RIDICARE LA ETAJ GRATIS la comenzile plasate în perioada 10.04- 21.4. la tot | Cumpărați ACUM!

Cum alegem perdele pentru dormitor?

Alexandra Doskočilová
9.1.2023

Perdelele sunt esențiale pentru confortul și estetica dormitorului.

Acestea trebuie să fie elegante, să se potrivească perfect în interior și să vă poată oferi intimitatea, liniștea și confortul de care aveți nevoie în partea întunecată a zilei, astfel încât nimic să nu vă deranjeze somnul.

Și pentru că suntem conștienți de cât de dificilă poate fi uneori alegerea perdelelor perfecte pentru dormitor, ne-am permis să pregătim acest scurt articol.

Cum alegem perdele pentru dormitor?

Cum alegeți perdele pentru dormitorul dvs.?

Optați pentru tipul de perdele în funcție de modul de agățare

Dacă faceți un tur rapid al magazinelor, veți găsi o varietate extrem de mare de perdele, ceea ce vă poate deruta inițial.

Dar dacă luați un moment să le priviți mai atent, veți observa că, în ciuda varietății mari de țesături, culori și lungimi, există puține tipuri de perdele în funcție de modul în care sunt atârnate.

Cu inele

Cele mai comune cu acest tip de atârnare sunt perdelele clasice sau, după cum sunt mai cunoscute - perdele plisate.

La acestea, pliurile sunt uniform distanțate și sunt strânse împreună în partea de sus a perdelei.

Atunci când perdeaua este așezată pe șină, pliurile se deschid, iar țesătura "cade" în jos, formând valuri uniforme, cu mult stil și eleganță.

De obicei, în partea de sus a acestui tip de perdea sunt cusute niște cleme, care sunt apoi atașate la inelele care fixează perdeaua la galerie - o tijă transversală pentru agățare.

Perdelele plisate sunt foarte elegante și eficiente, ceea ce le face foarte potrivite pentru dormitoarele în stil clasic și modern.

Cu agățători din textil

Perdelele cu această metodă de agățare sunt atârnate direct pe galerie. Pur și simplu, benzile textile din partea superioară a cortinei sau a perdelei sunt legate de sau introduse pe tija galeriei, care, la rândul ei, poate fi din lemn sau din metal.

Și acest tip de perdea se încadrează destul de bine, dar, spre deosebire de tipul anterior, este puțin mai casual, motiv pentru care este potrivită pentru livinguri, bucătării și dormitoare mai casual.

Cu orificiu

După cum sugerează și numele, acest tip de perdea este prevăzut cu un orificiu în partea de sus prin care este introdusă galeria pentru agățarea perdelei.

Deoarece nu se deplasează pe șine, inele sau "urechile", perdelele cu ochiuri nu pot fi deschise și închise cu ușurință, motiv pentru care sunt utilizate cel mai frecvent ca niște elemente decorative.

blue curtains.png (1.29 MB)

Alegeți materialul potrivit

În rețeaua de comerț veți găsi o gamă largă de perdele de dormitor într-o varietate mare de țesături, dar sfatul nostru este, mai ales dacă nu aveți jaluzele, să optați pentru perdele și draperii care pot oferi filtrare a luminii, intimitate și izolare.

Perdelele potrivite pentru dormitor sunt realizate din mătase, catifea sau sunt niște draperii căptușite.

Perdele din mătase

Ele sunt o alegere excelentă dacă ați ales un stil clasic pentru dormitorul dvs. sau dacă doriți să-i dați o nuanță mai de lux. Mătasea este o țesătură grea, care atârnă și se așază foarte bine.

Cu toate acestea, este bine de știut că această țesătură este sensibilă la deteriorarea cauzată de lumina soarelui.

Prin urmare, dacă optați pentru perdele realizate din mătase pentru dormitor, este o idee bună să vă asigurați că nu intră multă lumină prin ferestrele dormitorului sau să combinați perdelele cu jaluzele pentru a le proteja de deteriorare.

Perdele din catifea

Catifeaua este o țesătură bogată și cu densitate ridicată, iar perdelele realizate din această țesătură sunt extrem de elegante și redau clasă încăperii.

Avantajul perdelelor realizate din catifea este că blochează mai bine pătrunderea luminii decât perdelele de mătase și asigură o mai bună izolare împotriva frigului și a umezelii.

Restul avantajelor este că reduc nivelul de zgomot care pătrunde din exterior și blochează praful și alți contaminanți din a intra în dormitor.

Dezavantajul acestui tip de perdele este că praful pe care îl blochează se lipește de le și persistă, motiv pentru care perdelele trebuie curățate destul de des.

Draperii căptușite

De obicei, acest tip de perdele sunt confecționate din țesături de bumbac, in sau lână și sunt căptușite în interior cu spumă acrilică sau alt material.

În mod normal, acestea sunt disponibile în trei versiuni:

  • perdele standard
  • care blochează lumina
  • perdele termice pentru dormitor

Bineînțeles, în plus față de aceste țesături, bumbacul, inul, macrameul, jerseul, poliesterul și multe alte țesături sunt, de asemenea, folosite pentru perdelele de dormitor.

Este bine de știut, însă, că aceste țesături sunt permeabile la lumină și dacă optați pentru perdele realizate din aceste țesături este bine să puneți jaluzele la ferestre.

Determinați lățimea și lungimea

Lungimea și lățimea perdelelor depind în principal de efectul vizual pe care doriți să-l obțineți.

Dacă e să fim puțin mai specifici, atunci vom spune că perdelele de dormitor sunt disponibile pe piață în trei lungimi: 84 inci (213 cm), 94 inci (238 cm) și 108 inci (274 cm).

Perdelele cu lungimea de 84 inch sunt mai scurte și colectează mai puțin praf și murdărie de pe podea. Acestea sunt potrivite pentru dormitoarele în care fereastra se află direct deasupra patului sau deasupra unei alte piese de mobilier.

Modelele cu lungimea de 94 de inci ajung aproape până la podea, permițând ca galeria să fie amplasată un pic mai sus, iar atunci când puneți perdelele mai sus, acestea se „revarsă” grațios și extind spațiul vizual.

Perdelele de dormitor de 108 inci alungesc vizual și spațiul, deoarece ajung până la podea și se adună puțin pe ea. Modelele de această lungime conferă camerei un aspect foarte sofisticat și romantic și sunt foarte potrivite pentru un dormitor principal.

În ceea ce privește lățimea, aceasta depinde atât de lățimea ferestrelor, cât și de faptul dacă doriți ca perdeaua să acopere doar fereastra sau întregul perete.

curtains.png (1.19 MB)

Alegeți culoarea potrivită

Atunci când alegeți o culoare pentru perdele, trebuie să țineți cont de celelalte culori din dormitor, precum și de stilul mobilierului și, nu în ultimul rând, de dimensiunea camerei.

De exemplu, dacă pereții, lenjeria de pat sau alte piese de mobilier din dormitor sunt în culori mai saturate și luminoase, este mai bine să aveți perdele de dormitor în tonuri neutre. Și vice versa. Dacă dormitorul este decorat în culori neutre, atunci o perdea cu dungi sau o perdea într-o culoare mai aprinsă se va potrivi perfect.

Cu toate acestea, dacă dormitorul este în alb, gri și maro, atunci perdelele ar trebui să fie bej - o culoare care armonizează cu toate culorile.

De asemenea, este o idee bună să optați pentru o culoare a perdelelor care să fie cu un ton mai închis decât culoarea principală a pereților.

În cazul în care optezi pentru perdele cu model, atunci nu este o idee rea ca cel puțin una dintre culorile perdelelor să fie prezentă în decorul dormitorului (poate fi vorba de tapet, de o pernă în aceeași culoare cu perdelele, de un covor sau de o păturică).

white curtains.png (882 KB)

La final

În ciuda sfaturilor pe care tocmai vi le-am dat, cel mai important lucru atunci când alegeți perdelele este să vă urmați propriul instinct și gusturile.

Spunem acest lucru pentru că veți dormi în dormitorul respectiv și numai dvs. puteți face cea mai corectă și potrivită alegere a lungimii, culorii, țesăturii și tipului de perdele.

Doar dvs. știți dacă doriți perdele mai groase care să „curgă” elegant până la podea sau dacă veți opta pentru perdele din țesătură ușoară prin care să intre lumina zilei.

Partea bună este că opțiunile de alegeri sunt extraordinar de multe și trebuie doar să alocați puțin timp pentru a putea face cea mai bună alegere posibilă pentru dormitorul dvs.

Distribuiți articolul pe:

Comentarii

Introduceți un comentariu

Nu există încă comentarii pentru acest articol

Transport propriu

livrare la domiciliu

În fiecare lună

adăugam mobilier nou

Livrare convenabilă

la tot sortimentul

Returnare

pâna în 14 zile