LIVRARE și RIDICARE LA ETAJ GRATIS la comenzile plasate în perioada 10.04- 21.4. la tot | Cumpărați ACUM!

De ce contează culoarea dormitorului?

Alexandra Doskočilová
2.1.2023

Culorile au o energie puternică și au un impact mare atât asupra stării de spirit, cât și asupra calității somnului dvs.

Culoarea nepotrivită în dormitor poate crește anxietatea, vă poate ține treaz și, în loc să vă ajute să vă relaxați, vă poate face și mai încordat.

De ce contează culoarea dormitorului?

Și vice versa.

Culoarea „corectă” care se potrivește bine cu, culorile mobilierului și accesoriilor poate transforma dormitorul într-un loc confortabil în care să vă simțiți foarte „Zen”.

 bedding.png (1.09 MB)

Psihologia culorilor: Cum le puteți alege și combina corect

Albastru calm

Această culoare este culoarea bunăvoinței și este prima pe lista noastră de culori potrivite pentru dormitor, deoarece radiază calm și relaxare, la fel ca atunci când vă întindeți în iarbă și priviți cerul.

De-a lungul anilor au fost desfășurate numeroase studii privind psihologia culorilor și impactul acestora asupra somnului și se pare că persoanele care dorm în dormitoare cu pereți albaștri dorm mai mult și se odihnesc mai activ.

Explicația dată de experții în cromoterapie este că culoarea albastră are impact asupra unora dintre receptorii de pe retină, care la rândul lor afectează reglarea ritmului biologic al somnului.

Verde liniștitor

Verdele este o culoare des întâlnită în natură care are un efect calmant, deoarece are capacitatea de a reduce nivelul de stres și de a promova sentimente de pozitivitate.

Este o culoare care creează echilibru și poate contribui la îmbunătățirea performanței și a concentrării.

Dacă doriți să dormiți bine, vopsiți peretele lângă care este amplasat patul într-o nuanță de verde și vă veți bucura de un somn odihnitor și profund.

Iar dacă combinați culoarea verde a pereților cu un covor de culoarea somonului, sau dacă plasați în dormitor un scaun sau un fotoliu confortabil din catifea verde închis sau roz deschis, combinația de culori va transforma dormitorul într-o zonă de relaxare excelentă.

Galben palpitant

Galbenul este o culoare ceva mai strălucitoare, dar este, de asemenea, culoarea soarelui, a nisipului auriu și a verii. Această culoare are capacitatea de a calma și de a îndepărta stările de agitație și stres.

Dacă galbenul vi se pare prea strălucitor pentru dormitorul dvs., puteți vopsi doar un perete - un accent practic.

Galbenul se asortează extrem de bine cu tapițeria și tăblia patului de culoare gri porumbel, cu fotolii gri sau albastru închis și cu lenjerie de pat albastru deschis sau gri.

bedroom.png (825 KB)

Roz romantic

Potrivit experților, rozul este una dintre cele mai potrivite culori pentru dormitor. Datorită efectului său blând și liniștitor, această culoare reduce agresivitatea și dezvoltă empatia.

În plus, rozul, cu toate nuanțele sale, este asociat cu roșul, care, la rândul său, este culoarea iubirii. Diferența dintre cele două culori este că roșul este prea intens și „țipător” și vă poate tulbura somnul, în timp ce rozul este moale și romantic și vă va face să adormiți cu zâmbetul pe buze.

Bineînțeles, dormitorul nu trebuie să fie numai roz, dimpotrivă. Este o idee bună să combinați această culoare pastelată, moale, cu o altă culoare pastelată și neutră.

De exemplu, este o idee bună să așezați un pat cu tapițerie gri în fața unui perete vopsit în roz și să completați cu perne roz sau cu un puf în roz intens sau gri închis.

Mov pudră

Se spune că movul este culoarea creativității și a fanteziei. Asociată cu somnul, această culoare are capacități de echilibrare, calmează și încurajează adormirea rapidă.

Movul este, de asemenea, asociat cu primăvara, dragostea, luxul și bogăția.

Cu toate acestea, este important să nu exagerați cu această culoare, deoarece, dacă decideți să pictați întregul dormitor în mov, poate avea un efect prea stimulant.

Nuanțele de mov se poate combina bine cu gri, alb, maro și violet intens.

Bej delicat

Bej sau maro deschis sunt tonuri pământii care creează mediul perfect pentru relaxare.

Dar trebuie să fiți atenți, deoarece dacă dormitorul dvs. este numai bej sau maro, poate fi destul de plictisitor și uneori chiar deprimant. Prin urmare, este foarte important să dozați cu atenție aceste culori.

De exemplu, dacă folosiți bejul ca și culoare principală, mobilierul pe care ar trebui să-l puneți în dormitor ar trebui să fie în culori deschise.

Este o idee bună să combinați tonurile bej sau maro ale pereților cu un pat și o comodă din rattan și să aduceți puțină prospețime prin completarea interiorului cu lenjerie de pat, perne, un covor și alte accesorii în culori roz, albastru, alb sau nisip.

bedroom.png (825 KB)

Roșu energic

Roșul este o culoare extrem de stimulantă și este excelentă pentru a stimula energia și a crea emoție, dar, deoarece este foarte intensă, nu este o idee bună pentru o culoare principală în dormitor.

De aceea, sfatul nostru este să folosiți roșul cu moderație. Dacă vă doriți foarte mult să aveți această culoare în dormitor, cel mai bine este s-o folosiți doar ca accent sau ca parte a decorului.

Maro închis și negru

Culorile închise nu sunt foarte potrivite pentru un dormitor, deoarece fac camera să pară întunecată și deprimantă. Iar acest lucru vă poate reduce din energie, vă poate face să vă simțiți trist, izolat și vă poate perturba somnul.

Încercați să evitați aceste culori, iar dacă insistați să le folosiți, folosiți-le doar ca accent.

Gri neutru

Deși această culoare este recomandată pentru camerele de zi și bucătăriile, nu este foarte potrivită pentru dormitoare. Spunem acest lucru pentru că culoarea gri este adesea asociată cu plictiseala, răceala, tristețea și depresia. Iar acestea sunt lucruri care nu pot decât să vă calmeze și să vă relaxeze.

Deși nu o recomandăm ca și culoare principală a dormitorului, griul își are totuși locul, dar numai ca accent sau în combinație cu alte culori, cum ar fi roz, galben pal, portocaliu sau mov.

Alb clasic

Albul este o culoare folosită pe scară largă în designul interior. Este o culoare care, de asemenea, simbolizează credința, bunătatea, lumina și inocența. Dacă e să ne încredem în psihologia culorilor, albul este capabil să evoce sentimente de calm, pace și pozitivitate.

Dacă decideți să folosiți albul ca și culoare principală pentru dormitorul dvs., este o idee bună să-l combinați cu un pat în albastru sau verde, un covor mov sau roz sau perdele și mobilier în tonuri deschise.

Și încă ceva. Pentru culoarea principală a dormitorului este mai bine să folosiți albul pur, fildeșul sau șampania, dar nu nuanțele mai închise de alb, deoarece acestea creează o atmosferă opresivă.

lightbedroom.png (1.33 MB)

Ultimele câteva cuvinte

După cum ați văzut, culorile sunt o modalitate ușoară de a introduce un plus de vitalitate în dormitorul dvs. și de a crea o atmosferă potrivită. Trebuie doar să identificați culoarea potrivită care va funcționa pentru dvs. și să nu vă fie teamă să experimentați.

Distribuiți articolul pe:

Comentarii

Introduceți un comentariu

Nu există încă comentarii pentru acest articol

Transport propriu

livrare la domiciliu

În fiecare lună

adăugam mobilier nou

Livrare convenabilă

la tot sortimentul

Returnare

pâna în 14 zile