LIVRARE și RIDICARE LA ETAJ GRATIS la comenzile plasate în perioada 10.04- 21.4. la tot | Cumpărați ACUM!

Reguli și sfaturi pentru amenajarea bucătăriei

Markéta Etrychová
23.5.2022

Vă doriți ca bucătăria pe care urmează s-o proiectați sau s-o renovați să fie nu numai bine organizată și confortabilă pentru ca dvs. să bucătăriți și să vă simțiți bine în ea, ci să fie și funcțională, practică, frumoasă și modernă.

În teorie, știți cum trebuie să abordați amenajarea spațiului de bucătărie, dar nu sunteți pe deplin siguri că, în practică, veți putea să vă descurcați singuri.

Reguli și sfaturi pentru amenajarea bucătăriei

De fapt, nu este atât de complicat pe cât credeți.

Există doar câteva reguli de care trebuie să țineți cont atunci când proiectați și mobilați bucătăria din locuința dvs. și veți putea să vă descurcați ca un adevărat designer de interior.

Reguli și sfaturi pentru designul bucătăriei care vor transforma bucătăria într-o adevărată bijuterie

Începeți prin a determina forma

Orice designer de interior ați întreba, vă va spune că amenajarea oricărui spațiu destinat bucătăriei începe cu alegerea formei corecte (compoziție, plan, design) a bucătăriei.

Deoarece suntem siguri că nu doriți să ignorați sfaturile experților, vă sugerăm să începeți și dvs. prin a alege compoziția bucătăriei.

În acest scop, trebuie luați în considerare două lucruri principale, și anume:

  • metrii pătrați ai camerei
  • forma sa.

Spre exemplu, dacă aveți un spațiu mic și îngust, bucătăriile cu o formă liniară, pe ”un singur rând”, sunt destul de practice, funcționale și sunt și o soluție foarte populară.

Mobilierul în acest tip de amenajare a bucătăriei, este plasat de-a lungul unuia dintre pereții camerei și economisește mult spațiu. Această soluție este foarte potrivită pentru bucătăriile înguste sau micuțe, unde fiecare centimetru de spațiu liber contează.

kitchen in living room.jpg (44 KB)

În cazul în care camera este de formă pătrată, atunci mobila de bucătărie amplasată pe colț sau în formă de L este o alegere excelentă. Bucătăriile cu această formă sunt amplasate pe doi dintre pereții camerei (în forma de litera L), ceea ce permite organizarea mobilierului în acest spațiu într-un mod foarte convenabil, flexibil și funcțional.

Bucătăriile în formă de U sunt o alegere foarte bună și practică pentru camerele în care este suficient spațiu. Modulele acestui tip de bucătării sunt amplasate pe trei dintre pereții încăperii respective și oferă un confort deosebit atunci când gătiți și mult spațiu de depozitare.

Bucătăriile în formă de U se potrivesc foarte bine atât în încăperile închise, independente, cât și în cele în plan deschis, o parte a bucătăriei venind de obicei sub formă de peninsulă în opțiunea din urmă.

Bucătăriile cu o insulă centrală sunt soluții specifice, mai ales, bucătăriilor mari sau spațiilor deschise. În mod obișnuit, în acest tip de bucătărie, "insula" este componenta principală, centrală, care este adusă în față și cuprinde și un spațiu funcțional - spre exemplu zona de gătit sau de spălat.

grey kitchen.jpg (58 KB)

Organizați zonele de lucru

Munca în bucătărie poate fi destul de obositoare, în ciuda ajutorului pe care vi-l oferă numeroasele aparate și accesorii electrocasnice. Iar dacă trebuie să mai faceți și multe alte mișcări suplimentare în timp ce pregătiți mâncarea, veți obosi și mai tare.

Pentru a „economisi” mișcările inutile și supra-solicitante, atunci când proiectați viitoarea bucătărie, experții vă sfătuiesc să luați în calcul în primul rând organizarea zonelor de lucru, astfel încât pregătirea alimentelor să devină o activitate distractivă și creativă.

Pentru a face acest lucru, trebuie să urmați regula triunghiului de lucru. Acest așa zis “triunghi de lucru” este, în general, un fel de împărțire a bucătăriei în trei zone: zona de depozitare, zona de pregătire a alimentelor și zona de gătit.

Zona de depozitare include, de obicei, frigiderul, dulapul cu ustensilele de bucătărie și cămara, zona de pregătire include chiuveta și mașina de spălat vase, iar zona de pregătire a mâncării include aragazul (plita și cuptorul), cuptorul cu microunde și hota.

Dacă bucătăria este bine și corect proiectată, trebuie să puteți trasa în gând trei linii imaginare drepte care conectează cele trei zone de lucru și formează un triunghi.

Între zonele de lucru nu trebuie să existe mobilier care să vă împiedice mișcările libere și trebuie să puteți ajunge la fiecare zonă cu minimul de mișcări și eforturi.

colourfull kitchen.jpg (62 KB)

Adaptați înălțimea și adâncimea mobilierului și a suprafețelor de lucru

Pentru a vă bucura de confort și ușurință bucătărind, blatul de lucru trebuie să aibă o înălțime ergonomică. Acest lucru înseamnă, mai altfel spus, că înălțimea blatului de lucru trebuie să corespundă înălțimii dvs. sau a membrului de familie care va pregăti cel mai des mâncarea în gospodărie.

De obicei, înălțimea rândului inferior de dulapuri și, respectiv, a blatului de lucru în bucătărie este cuprinsă între 90 și 95 cm, iar dacă aveți o statură de înălțime medie, această înălțime va fi confortabilă pentru dvs.

Dar dacă aveți o statură mai înaltă sau mai scundă, atunci este o idee bună să cereți producătorului să mărească sau să reducă înălțimea, astfel încât să vă simțiți confortabil în bucătărie fără a vă suprasolicita spatele.

În ceea ce privește adâncimea blatului de lucru și a dulapurilor inferioare, aceasta ar trebui să fie de cel puțin 65 - 70 cm. Această adâncime este suficientă pentru a vă permite să ajungeți rapid și ușor la orice aparat electrocasnic sau ustensilă, chiar și la cele pe care le-ați plasat cel mai în spate.

Bineînțeles, dacă aveți suficient spațiu și doriți să măriți puțin mai mult adâncimea, puteți face acest lucru, dar trebuie să aveți grijă să nu exagerați și să măriți prea mult adâncimea dulapurilor.

Potrivit experților, o adâncime a dulapurilor inferioare și, prin urmare, a blatului de până la 90 cm este acceptabilă, în schimb dulapurile mai adânci fiind deja prea adânci și îngreunând accesul la ustensilele pe care le veți depozita în ele.

Altfel spus, dacă adâncimea dulapurilor este prea mare, de fiecare dată când trebuie să scoateți un aparat sau un electrocasnic pe care l-ați așezat în partea de jos a dulapului, va trebui să scoateți totul sau va trebui să vă ghemuiți pentru a ajunge la ceea ce aveți nevoie.

De asemenea, atunci când amenajați bucătăria, și mai ales atunci când o proiectați, este important să stabiliți în mod corespunzător atât distanța dintre rândurile de sus și de jos ale dulapurilor, cât și înălțimea dulapurilor superioare.

Spunem acest lucru deoarece, dacă nu calculați cu atenție distanța și dacă plasați nivelul superior prea sus, nu veți putea ajunge la aparatele sau ustensilele de pe rafturile de sus și va trebui să folosiți o scară de uz casnic în mod regulat.

Și credeți-ne, vă spunem din experiență personală, a folosi o scară de fiecare dată când trebuie luat un bol sau pusă la loc o farfurie, nu este deloc plăcut.

rustical kitchen.jpg (61 KB)

Acordați atenție materialelor și mecanismelor utilizate pentru modulele de mobilier din bucătărie

Indiferent cât de bine este proiectată o bucătărie, dacă materialele folosite pentru fabricarea modulelor și mobilei de bucătărie nu sunt de bună calitate, atunci cu siguranță veți avea probleme și o grămadă de bătăi de cap mai târziu.

Pentru ca acest lucru să nu se întâmple și pentru a vă bucura de un mobilier de bucătărie frumos și funcțional, experții vă sfătuiesc ca în nici un caz să nu subestimați materialele folosite și mecanismele modulelor de bucătărie.

În acest rând de gânduri, este bine să optați pentru materiale durabile și robuste, ușor de întreținut și disponibile într-o mare varietate de culori.

Asemenea materiale sunt, spre exemplu:

  • PAL melaminat - acesta este unul dintre cele mai preferate materiale pentru producția de module de bucătărie. Materialul este extrem de rezistent, nu se îndoaie, este rezistent la deteriorări mecanice, este ușor de întreținut și de curățat, este disponibil în diferite modele și culori și, cel mai important - prețul mobilierului de bucătărie din PAL melaminat este foarte accesibil.
  • PVC - Acest material este rezistent la apă, durabil, iar mobilierul și dulapurile de bucătărie realizate din el sunt foarte ușor de întreținut.

Prețul mobilierului de bucătărie din PVC este, de asemenea, destul de accesibil, iar varietatea de culori și modele nu trebuie neglijată. Dezavantajele bucătăriilor realizate din PVC sunt că blaturile și ușile sunt susceptibile la zgârieturi de suprafață și, după ceva vreme, materialul tinde să se încovoaie sau să se îndoaie.

  • Furnir din lemn - Bucătăriile din furnir de lemn sunt o alegere destul de bună, mai ales dacă sunteți amator al mobilierului clasic sau vă dorți să aveți o bucătărie în stil vintage.

Ceea ce este curios la bucătăriile realizate din acest material este faptul că doar ușile dulapurilor și blatul de lucru sunt de obicei realizate din acest material, toate celelalte elemente fiind realizate din alte materiale, ceea ce reduce de fapt costul final al mobilierului de bucătărie.

Cât despre mecanismele folosite, experții sfătuiesc să optați pentru dulapuri și sertare de bucătărie cu închidere lină, cu mecanisme care vor maximiza spațiile înguste sau de colț, etc, etc.

modern kitchen.jpg (58 KB)

Alegeți cu atenție blatul de lucru și spatele dulapurilor

Într-o anumită măsură, alegerea finisajelor pentru uși, spătare și blaturi pare a fi o alegere pur estetică, influențată exclusiv de modul în care mobilierul de bucătărie se potrivește ca design, formă și culoare cu interiorul încăperii.

Totuși, adevărul este puțin diferit.

Da, este adevărat că stratul de acoperire a blatului și a spatelui modulelor de bucătărie trebuie să armonizeze perfect cu restul decorului încăperii, dar ar trebui, de asemenea, să răspundă nevoilor dvs. specifice în ceea ce privește rezistența, întreținerea și costul.

În acest rând de gânduri, blatul și spatele modulelor de bucătăriei trebuie să fie realizate din materiale care pot garanta durabilitate, funcționalitate, comoditate și care vă atrag cu adevărat din punct de vedere estetic.

Potrivit designerilor de interior, unele dintre cele mai preferate materiale pentru blaturile de lucru sunt:

  • PAL melaminat
  • cuarț
  • marmură
  • oțel inoxidabil și altele

Cât despre partea din spate a modulelor de bucătărie, aceasta poate fi realizată din același material de bază ca și restul mobilierului de bucătărie sau poate fi realizată dintr-un material care să transforme partea din spate în punctul central al spațiului de bucătărie.

modern kitchen (2).jpg (122 KB)

Selectați și amplasați iluminatul potrivit

Pentru a avea o bucătărie cu adevărat confortabilă, funcțională și modernă, este o idee bună să asigurați iluminatul potrivit.

Experții recomandă să includeți trei tipuri de iluminat în mobilierul de bucătărie, bineînțeles pe cât este posibil:

  • Lumina naturală
  • Iluminatul focalizat
  • Iluminatul decorativ

Lumina naturală va oferi o atmosferă plăcută și naturală în timpul zilei, iluminatul focalizat va oferi o lumină directă și puternică asupra blatului de lucru și a chiuvetei, iar iluminatul decorativ va scoate în evidență anumite spații din bucătărie și va adăuga stil, blândețe și finisaj la designul bucătăriei.

Distribuiți articolul pe:

Comentarii

Introduceți un comentariu

Nu există încă comentarii pentru acest articol

Transport propriu

livrare la domiciliu

În fiecare lună

adăugam mobilier nou

Livrare convenabilă

la tot sortimentul

Returnare

pâna în 14 zile