Nebunia reducerilor de 50% la orice +TRANSPORT GRATUIT extra și Ridicare la etaj pentru fiecare comandă făcută din 23.4

Cum s-au schimbat mobilierul și accesoriile pentru casă de-a lungul anilor?

Ați observat vreodată cât de diferit este mobilată și decorată casa bunicilor dvs. față de cea a părinților dvs. și chiar de a dvs.?

De fapt, este foarte logic să existe diferențe în interiorul și decorarea caselor, deoarece stilurile de design interior au evoluat de-a lungul anilor.

Dacă sunteți interesat de modul în care s-a schimbat moda în materie de design și accesorii de-a lungul anilor, vă sugerăm să ne însoțiți într-o scurtă călătorie în lumea mobilierului.

Cum s-au schimbat mobilierul și accesoriile pentru casă de-a lungul anilor?

Evoluție și schimbările în amenajările interioare

Adevărul este că tendințele în designul interior, la fel ca în modă, vin treptat în valuri. Ele apar, rămân pe val timp de unul sau mai multe decenii, apoi cedează locul unui nou val de modă.

Astfel, în practică, designul interior din diferite locuințe poate fi „asociat” cu un anumit deceniu, deoarece fiecare deceniu și stilul de modă au caracteristici emblematice care se remarcă a fi unice pentru acea epocă.

După aceste cuvinte introductive, călătoria noastră poate începe.

Perioada Renașterii (1400 - 1600)

După epocile întunecate în care a condus stilul Gotic, cultura și arta au fost reînviate în timpul Renașterii. Simțindu-se ca acasă, arhitecții au construit case mari, bogat decorate cu multe coloane, fresce și alte arhitecturi decorațiuni arhitecturale exterioare și interioare.

Noul stil de locuințe necesită o schimbare a designului interior și acesta nu întârzie să apară. Printre trăsăturile distinctive ale mobilierului din această perioadă se numără decorarea mobilierului, țesăturile fine ale mobilierului tapițat, covoarele turcești  și influența asiatică în arta decorativă.

Baroc (1590 - 1725)

Această perioadă este caracterizată de o și mai mare strălucire a interiorului. Mobilierul este în culori vii, mobilierul tapițat are o ornamentație bogată și mult auriu, iar pardoselile și blaturile sunt obligatoriu din marmură. Pentru confecționarea mobilierului se folosesc materiale exotice precum fildeșul, abanosul și altele.

Decorațiunile, de asemenea, sunt foarte generoase și foarte bogate. În case încep să-și facă apariția portretele pictate ale proprietarilor casei, mesele de marmură cu picioare curbate și aurite, canapele confortabile tip ”șezlog”,  consolele.

Rococo (1700)

Acest stil de amenajare a fost la modă doar câteva decenii. Se caracterizează prin faptul că este mai ușor, curat și elegant. Mobilierul în stil rococo are tapițerie moale și colorată, ornamentație bogată, dar, spre deosebire de mobilierul în stil Baroc, este mai echilibrat și aduce casei un confort suplimentar.

În această perioadă în case apar:

  • măsuțe ajutătoare mici cu picioare curbate
  • canapele și fotolii confortabile
  • decorațiunile pentru șeminee
  • candelabre imense de cristal

Aceasta este perioada în care oamenii tot mai des încep să organizeze reuniuni de familie și au nevoie de mobilier confortabil în jurul căruia să organizeze cine și petreceri.

Art Nouveau (1890 - 1920)

Art Nouveau este o tendință complet nouă în designul interior. Decorațiunile bogate și auriul mobilierului dispar aproape complet și în locul lor apar decorațiuni lucrate manual. În această perioadă intră mobilierul realizat prin noi tehnici industriale.

Mobilierul tapițat este încă voluminos, dar acum are picioare drepte și curate din lemn, măsuțele de cafea ocupă un loc central în cameră și sunt în mare parte din sticlă.

În ceea ce privește decorațiunile, sunt la modă vazele și lămpile în stilul  Louis Tiffany, lucrările de artă japoneză și decorațiunile din sticlă „suflată” în culori vii și forme moderne.

Art Deco (1920 - 1960)

Fiecare designer de interior de la începutul secolului trecut se inspira simultan din modernizare, industrializare, simbolurile culturilor antice și renaștere în natură. Stilul Art Deco se caracterizează printr-un amestec bogat de tehnici și materiale.

Mobilierul din această perioadă se deosebește prin utilizarea unei game largi de materiale (lemn, aluminiu, metale prețioase, oțel, piele). Liniile pieselor mici de mobilier au forme curate și drepte și contrastează cu canapelele în formă de cochielie de scoică.

Culorile mobilierului sunt puternice și contrastante, în sufragerie sunt prezente vitraliile, pereții sunt în tonuri închise, iar decorațiunile sunt puțin mai reduse.

Nordic (1950 pînă în zilele noastre)

Apărut puțin mai devreme în țările nordice, stilul nordic sau scandinav a intrat în amenajările interioare în anii 50 ai secolului trecut, pentru a rămâne până în prezent. Stilul Nordic se caracterizează prin minimalism, căldură și simplitate.

Mobilierul în acest stil este în mare parte din lemn natural, liniile sunt curate și formele sunt complet simplificate. O caracteristică distinctivă a mobilierului nordic este confortul și căldura care par să inunde încăperile.

Pe mobilier lipsesc ornamentele, culorile predominante sunt deschise, iar pardoselile sunt obligatoriu din laminat sau parchet și sunt acoperite cu covoare moi. Decorul este limitat cu multă verdeață, picturi mari pe pereți, pături moi din lână și  multe  perne colorate.

kitchen.jpg (117 KB)

Anii 70 și 80 ai secolului trecut sau începutul postmodernismului

Aceste două decenii sunt marcate de mișcările pentru drepturi, dragoste  liberă, protestele împotriva războiului și, desigur, acesta este momentul în care Beatles a reușit să cucerească lumea.

Mulți designeri contemporani de interior, definesc anii '70 și '80 ca fiind anii în care mobilierul era extrem de urât și nefuncțional.

În această perioadă erau la modă :

  • suprafețele netede
  • culorile îndrăznețe
  • spațiile deschise, precum și mobilierul din materiale acrilice.

1990 - 2000

În anii 90 ai secolului trecut a avut loc o schimbare imensă în estetica și stilul mobilierului. Apare moda mobilierului cu design elegant, mobilierul funcțional, culorile delicate și discrete.

Aceasta este perioada în care tehnologia a început să intre în viața oamenilor și în sufragerie locul central a fost ocupat de televiz care puțin mai târziu a cedat locul sistemului home cinema.

Oamenii au acum nevoie de mobilier confortabil și tapițat care să le ofere un confort mai mare, au nevoie de mai mult spațiu de depozitare și mobilier multifuncțional. Bucătăriile tot mai des se combină cu camerele de zi, iar dormitoarele devin din ce în ce mai mici.

flower.jpg (83 KB)

2000 - prezent

Designul interior contemporan este un amestec ciudat, dar elegant de stiluri și tendințe. Pardoselile din nou sunt realizate din laminate sau parchet și sunt acoperite cu covoare moi, canapelele sunt moi, confortabile și fără decor inutil, iar planurile deschise sunt prezente în aproape fiecare casă.

Mobilierul pentru casă este ergonomic, multifuncțional, iar aparatele din bucătărie și electrocasnicele pot fi controlate prin intermediul smartphonului.

Distribuiți articolul pe:

Comentarii

Introduceți un comentariu

Nu există încă comentarii pentru acest articol

Transport propriu

livrare la domiciliu

În fiecare lună

adăugam mobilier nou

Livrare convenabilă

la tot sortimentul

Returnare

pâna în 14 zile