TRANSPORT și RIDICARE LA ETAJ GRATIS pentru orice comandă plasată din data de 2.5

5 dintre cele mai recente tendințe în materie de design de mobilier

Alexandra Doskočilová
2.10.2023

Fie că ați intrat recent în posesia unei locuințe noi sau doriți s-o împrospătați pe cea existentă, mobilierul potrivit vă oferă confort și stil.

Mobila este unul dintre cele mai importante elemente ale unui interior, iar alegerea dvs. nu trebuie să fie întâmplătoare dacă vă doriți soluții practice și moderne.

5 dintre cele mai recente tendințe în materie de design de mobilier

 

De ce este important designul de mobilier?

Rolul cheie în modelarea atmosferei unei locuințe aparține, fără îndoială, mobilierului. Piesele de mobilier creează aspectul final, contribuie la funcționalitatea spațiului și reflectă, ca o adevărată oglindă, gustul și personalitatea proprietarului.

Indiferent de suprafață și de amenajare, oricine își poate transforma locuința într-una cu adevărat contemporană, dacă urmează cele mai recente tendințe în materie de design de mobilier ca parte integrantă a tendințelor de design interior.

Principii de bază în designul de mobilier

Nu este doar important, ci și imperativ ca mobilierul de casă să fie produs cu atenție la detalii și calitate. Pe de altă parte, fiecare dintre noi, într-o măsură sau alta, își adaptează alegerile la tendințele modei în materie de design interior.

Câteodată este dificil să distingem la prima vedere, printre varietatea imensă de oferte, care sunt cele mai recente tendințe în materie de design de mobilier și, cu atât mai mult - care vor rămâne, cu siguranță, relevante și după sfârșitul acestui an.

Un favorit incontestabil în designul interior din ultimii ani a fost reprezentat de spațiile deschise, amestecul de țesături de diferite tipuri, partițiile mobile și multe altele.

Vă vom prezenta în continuare, detaliat, tendințele de durată din întreaga lume, astfel încât să puteți descoperi cele mai bune opțiuni pentru noul aspect al locuinței dvs.

Tendința nr. 1: Începutul designului durabil

Crește numărul consumatorilor care caută nu doar un mobilier care arată bine, ci - un mobilier fabricat din materiale naturale.

Finisajele din lemn și tapițeria din fibre naturale sunt foarte populare, la fel ca și utilizarea unei game largi de materiale.

Printre aceste materiale se numără:

  • rattan;
  • bambus;
  • trestie;
  • piatră, cânepă, etc.

Toți producătorii se străduiesc ca materialele lor să fie regenerabile sau reciclate, iar designul în sine este realizat pentru a facilita reciclarea și/sau re-prelucrarea.

O altă abordare a designului sustenabil este axată pe mobilierul flexibil, adaptabil și modular. Acest lucru permite actualizarea sau recondiționarea ușoară a pieselor de mobilier, fără a fi aruncate sau înlocuite complet.

Eco-designul este, de asemenea, un obiectiv în vizorul UE, care a aprobat în 2023 noi norme în acest sens, incluzând mobilierul în lista articolelor și produselor cu scopul de a avea grijă de mediu.

Tendința nr. 2: Multifuncționalitate

Majoritatea locuințelor moderne oferă mai puțin spațiu, motiv pentru care designerii creează mobilier care are multe caracteristici. Tocmai modelele de mobilier de mici dimensiuni precum sunt canapelele și fotoliile și altele sunt ușor de adaptat la diferite stiluri și spații, provocând o adevărată senzație.

Un exemplu de multifuncționalitate este o canapea sau un dulap care se transformă într-un dormitor confortabil sau o masă care se transformă într-o etajeră sau un pat supraetajat, etc.

Obrázek2.png (756 KB)

O mare parte din mobilierul multifuncțional este de fapt un sistem dintr-o singură bucată, ceea ce îl face ușor de mutat. Acestea sunt foarte potrivite pentru o locuință de tip studio sau pentru persoanele care locuiesc cu chirie. Astfel de soluții înlocuiesc două sau mai multe produse voluminoase separate și combină funcționalitatea și stilul într-unul singur.

Mobilierul multifuncțional reprezintă o adevărată provocare pentru designeri și ingineri în ceea ce privește proiectarea acestuia pentru a fi cât mai util și confortabil pentru proprietarul său. Materialele ușoare și mecanismele de calitate sunt importante pentru o transformare rapidă și ușoară.

Tendința nr. 3: Înapoi în trecut, dar cu tehnologii moderne

Mobila în stil vintage (retro) poate fi nouă, dar creată în acest stil, sau obiecte vechi care și-au păstrat calitatea și care pot fi folosite. Datorită interesului mare pentru acest stil, mulți producători dezvoltă serii speciale pentru fani.

Fără îndoială, stilurile retro, rustic și vintage din prezent nu înseamnă mobilier complet identic cu cel de acum câteva decenii în ceea ce privește manopera sau aspectul.

Designul mobilierului retro modern are elemente inspirate din trecut, dar totodată aceste piese de mobilier sunt create din materiale moderne, cum ar fi MDF sau PAL și cu ajutorul noilor tehnologii.

Farmecul epocii se ascunde tocmai în această combinație de simboluri retro, culori, linii și forme elegante care, datorită interpretării moderne a materialelor și nuanțelor de culori, adaugă personalitate interiorului.

În prezent, oricine poate descoperi pentru interiorul locuinței sale un pat, o masă, scaune, comodă, canapea sau alte piese de mobilier, lucrate cu ajutorul tehnologiilor moderne, finisate cu vopsele și lacuri prietenoase cu mediul și inofensive, fără a fi nevoit să cheltuiască o sumă extrem de mare pe obiecte de colecție antice și pe restaurarea acestora.

Tendința nr. 4: Culori și texturi în designul mobilierului

Una dintre tendințele în ceea ce privește unele piese de mobilier este reprezentată de culorile vii care devin tot mai căutate. Tapițeriile colorate, finisajele și detaliile în nuanțe îndrăznețe permit experimentarea stilurilor și accentelor în interior, contribuind la transformarea mobilierului într-un punct focal.

Deși este nevoie de mult curaj și artistism pentru a plasa, de exemplu, un dulap stacojiu în camera de zi, în combinație cu celelalte elemente din interior, o astfel de piesă de mobilier va adăuga dinamism și vitalitate spațiului

Obrázek3.png (712 KB)

În ceea ce privește texturile, există un interes tot mai mare pentru eterogenitatea acestora, care contribuie la creșterea expresivității.

Rattanul și răchita, de exemplu, nu sunt folosite doar în rolul lor de sine stătător pentru a face mobilier și accesorii de grădină. În multe cazuri, ele sunt, de asemenea, încorporate ca mijloc de îmbogățire și texturare a mobilierului - pe fronturile sertarelor, sub formă de căptușeală a panourilor acestora și o serie de aplicații similare.

Textilele au avut întotdeauna o importanță deosebită pentru mobilier. Țesăturile de pluș, cum ar fi catifeaua și buclée, sunt extrem de la modă, la fel ca și pielea. Catifeaua nu numai că are un aspect plăcut, dar este, de asemenea, plăcută la atingere și la ședere. Textura bogată a buclée-ului aduce un sentiment de confort, în timp ce pielea inspiră eleganță și stil.

Considerentele de refinisare, mai degrabă decât de aruncare a mobilierului utilizabil, au generat tendința de tapițerie interschimbabilă. Aceasta este o soluție bună și economică pentru a le schimba în funcție de anotimp și pentru a aduce schimbări în mediul înconjurător în funcție de starea de spirit.

Cu toate că culorile și texturile îndrăznețe creează puncte focale și adaugă personalitate, trebuie să evitați suprasaturarea și aglomerarea. În caz contrar, nu veți obține efectul dorit.

Dacă aveți o canapea sau un alt tip de mobilier într-o culoare vie, restul interiorului ar trebui să fie în culori mai palide, păstrându-se totuși unitatea cromatică. Același lucru este valabil și pentru texturile folosite. Optați pentru cele complementare, fără a exagera, pentru a obține un efect de echilibru.

Tendința nr. 5: Mobilierul interactiv

Pe lângă jucării și diverse produse educaționale cu ale căror caracteristici interactive suntem obișnuiți, producătorii mizează și pe ideea de mobilier "inteligent".

Nu este departe momentul în care, prin câteva atingeri pe smartphone, vom putea controla nu doar aparatele din casa noastră, ci și mobilierul.

Un exemplu în acest sens sunt diversele modele de mese interactive care pot fi controlate prin atingere și care, cu ajutorul unui software special, servesc în scopuri de divertisment, auxiliare sau educaționale.

De asemenea, se vorbește de mult timp despre paturile interactive. Un asemenea pat a fost deja introdus pe piață de un producător american. Produsul monitorizează starea persoanei care doarme, transmite datele privind pulsul către smartphone, poate reține setările de poziție a saltelei etc.

Viitorul locuinței în care trăim va include cu siguranță utilizarea tot mai frecventă a mobilierului interactiv - cel care își poate schimba formele și culorile, cu asistenți vocali încorporați, un pat cu temperatură controlată și multe altele.

Obrázek4.jpg (58 KB)

La final

Un lucru este cert - tendințele din trecut nu vor fi uitate, iar noile tendințe în materie de design vor găsi un echilibru cu clasicul și tradiționalul.

Tehnologie modernă și design sustenabil, o varietate de culori și texturi, multifuncționalitate - acestea sunt tendințele de design de mobilier consacrate din acest an pe care le puteți urma pentru a vă personaliza spațiul de locuit.

Cu o combinație potrivită de culori, mobilier și accesorii, puteți obține o locuință confortabilă și modernă cu puțină imaginație.

 

Distribuiți articolul pe:

Comentarii

Introduceți un comentariu

Nu există încă comentarii pentru acest articol

Transport propriu

livrare la domiciliu

În fiecare lună

adăugam mobilier nou

Livrare convenabilă

la tot sortimentul

Returnare

pâna în 14 zile