TRANSPORT și RIDICARE LA ETAJ GRATIS pentru orice comandă plasată din data de 2.5

Cum alegeți covorul pentru camera de zi?

Alexandra Doskočilová
4.9.2023

Există mai multe opțiuni printre care puteți alege acest accesoriu important pentru acoperirea podelei livingului și fiecare dintre ele are avantajele sale incontestabile. Vă propunem să aflați puțin mai multe despre covoare pentru a vedea de ce mulți le preferă.

Cum alegeți covorul pentru camera de zi?

De ce să punem un covor în living?

Chiar dacă la prima vedere pare o simplă parte a decorului, acesta este de fapt un detaliu care stă la baza, la propriu, oricărei încăperi, în living -  de asemenea.

Dacă comparați investiția în alegerea unui covor și a unui parchet pentru a oferi mai mult confort, de exemplu, investiția pentru covor va fi mult mai mică. Dar acesta este doar unul dintre avantajele pe care le oferă covorul în living.

Citiți mai departe pentru a afla care sunt celelalte caracteristici obiective inerente produselor din această categorie.

Avantaje și dezavantaje

Prin punerea unui covor în cel mai folosit spațiu, cum este camera de zi, vei avea parte de următoarele avantaje și dezavantaje:

  • Avantaje: Mergeți și vă așezați pe ceva moale, vă bucurați de o bună izolare fonică, podea caldă, aspect estetic, posibilitatea transformării mai ușoare și adesea complete a camerei.
  • Dezavantaje: rezistență mai mică la uzură, necesită mai multă întreținere specială.

Ce tipuri de covoare există?

Bogăția de tipuri de covoare va captiva atât persoanele care apreciază clasicul, cât și pe cele cu o mentalitate mai inovatoare.

Unele dintre cele mai populare opțiuni atunci când alegeți un covor pentru living includ următoarele tipuri:

  • cele realizate din materiale naturale - lână și bumbac, viscoză, iută, nucă de cocos, etc.;
  • cele realizate din materiale sintetice - polipropilenă, poliamidă, poliester, etc.;
  • din diferite tipuri de fire, cum ar fi cusături, fire tăiate, o combinație a celor două tipuri sau fără fire (țesute plat);
  • cu înălțimi diferite ale firelor covorului - până la 10 mm, de la 10 la 25 mm și peste 25 mm;
  • în funcție de manoperă - țesute manual sau la mașină etc.

În ceea ce privește culoarea, designul și forma, varietatea este atât de mare încât, într-adevăr, s-ar putea să vă fie greu să alegeți printre modelele de flori, de figuri geometrice, monocrome, dreptunghiulare, pătrate și multe altele, dar, fără îndoială, veți fi captivat de eleganță, stiluri și culori.

Căutarea dimensiunii, culorii, materialului și formei potrivite este o activitate plăcută, dar presupune multă responsabilitate, dacă vă doriți un covor pentru camera de zi care să arate uimitor și, în același timp, să se potrivească (sau să iasă în evidență) în stilul interiorului, adăugând confort și comoditate.

Sfaturi pentru alegerea covorului potrivit

Covorul pentru livingul dvs. trebuie ales astfel încât, deși este o investiție pe termen lung, să nu urmărească cu orice preț tendințele, ci să fie în armonie cu propriul dvs. gust privind amenajarea spațiului.

Obrázek2.png (765 KB)

Dacă optați pentru un imprimeu viu, de exemplu, trebuie să vă asigurați că acesta se potrivește cu paleta cromatică generală a livingului - mai adăugați perdele, vaze sau alte detalii de culoare similară.

Dacă preferați un covor monocrom, alegeți o nuanță contrastantă pentru a atrage privirea.

Iată alte câteva sfaturi care vă vor ajuta în căutarea unui covor pentru living.

Dimensiunea potrivită

Alegând dimensiunea unui covor, gândiți-vă la destinația acestuia. Este posibil să doriți să îl folosiți pentru a accentua zona cu mobilier tapițat sau doar pentru a decora camera de zi. Dacă covorul este prea mare, iar livingul dvs. este mai mic, veți crea efectul vizual al unui spațiu și mai îngust.

Pentru un living mai mic, ghidați-vă după dimensiunea măsuței de cafea - este cel mai estetic dacă picioarele acesteia se sprijină pe covor.

O cameră de zi mai spațioasă va arăta ideal cu un covor mare pe care să așezați toată mobila. Lăsați podeaua neacoperită, cu 45 cm între covor și pereți.

Semnificația formei

Regula de bază spune că, covorul trebuie să aibă o dimensiune care să permită ca cel puțin picioarele din față ale mobilei să se sprijine pe acesta, dar cum există mobilier cu forme neregulate, sunteți liberi să experimentați.

Pentru o cameră cu unghiuri drepte, un covor de formă dreptunghiulară este potrivit, deoarece contribuie la armonia dintre linii. Și cum livingul de zi este locul în care petrecem cel mai mult timp cu cei dragi, cel mai bine este să așezați covorul într-un loc central al camerei.

Covorașele rotunde sau eliptice aduc mai multă armonie prin forma lor și sunt bune de avut în dormitor sau în camera copiilor. Dar dacă mobilierul dvs. are forme ovale, este mai bine să optați pentru un covor rotund pentru a accentua vizual stilul general.

Culoare în funcție de orientare

În afară de culoarea principală a podelei și a întregului decor, puteți asorta culoarea covorului și cu orientarea livingului. Cu o orientare estică sau sudică, veți obține un echilibru mai bun folosind tonuri de albastru, verde, violet și alte nuanțe reci derivate din acestea.

Obrázek3.png (813 KB)

Culori precum roșu, galben, portocaliu, portocaliu, bej sunt potrivite pentru orientarea nordică și vestică, creând un sentiment de seninătate și căldură.

Fibre naturale sau artificiale

Opțiunea cea mai preferată este de obicei un covor din lână, deoarece are o elasticitate naturală și este rezistent la presiunea exercitată de pași și mobilier, este moale și izolează împotriva pardoselii reci. Cu toate acestea, dacă aveți un animal de companie, fibrele naturale nu vor absorbi sebumul de pe pielea lor, așa cum ar face-o fibrele sintetice.

Covoarele realizate din fibre sintetice au și ele avantaje. Țesături precum poliesterul și polipropilena nu rețin petele și sunt extrem de ușor de întreținut. O astfel de opțiune este foarte potrivită și dacă aveți copilași micuți în familie.

Cum și unde așezăm covorul în living?

Mic sau mare - covorul creează confort în camera de zi, delimitează spațiul și adaugă un accent important la interior.

Centrul camerei este cea mai bună locație a sa, iar pentru ca aspectul să fie atractiv, piesele de pardoseală expuse în jurul covorului trebuie să fie în proporții egale. Se recomandă ca acestea să fie la o distanță de 30 - 45 cm dacă marginile sale sunt aproape de pereți.

Pentru o cameră de zi mai spațioasă, alegeți un covor de dimensiuni mari și așezați deasupra acestuia toate picioarele mobilei din zona dorită. Într-un living de dimensiuni medii, doar picioarele din față ar trebui să fie pe covor, iar într-unul mic - puneți mobilierul în jurul covorului.

Alternativ, pot fi așezate două covoare mai mici: Așezați unul în fața canapelei, a fotoliului și a măsuței de cafea, iar cel de-al doilea în altă parte pentru a adăuga o dinamică plăcută camerei și a crea câteva colțuri, mai ales într-o cameră cu simetrie ruptă.

Cum se îngrijește covorul?

Pentru a păstra aspectul și calitatea covorului cât mai mult timp posibil, trebuie să îl îngrijiți cu atenție.

Țesăturile plate sunt mai ușor de îngrijit, iar țesăturile din bumbac sau sintetice vă permit să îl spălați la mașină dacă este de dimensiuni mai mici. Dar, în cazul în care vă este teamă că vă veți deteriora covorul scump cu o îngrijire necorespunzătoare, solicitați ajutorul profesioniștilor.

Pentru a vă bucura mai mult timp de frumusețea și funcția unui covor bine ales, aplicați următoarele tehnici în îngrijirea acestuia.

Aspirarea regulată

Curățarea cu aspiratorul va împiedica murdăria să pătrundă mai adânc. Totuși, țineți cont de tipul de fire. O utilizare prea frecventă sau prea îndelungată a aspiratorului poate deteriora firele lungi și fine.

Obrázek4.png (964 KB)

Îndepărtați petele

Apariția petelor este aproape inevitabilă, iar îndepărtarea lor trebuie făcută cât mai repede posibil. Este important să nu frecați prea tare zona murdară, deoarece pata se va răspândi în alte zone.

Curățați mai întâi cu hârtie sau cu o cârpă moale și curată. Când pata este uscată, continuați curățarea cu un detergent special și o cârpă curată, lucrând de la marginea exterioară a petei spre interior. Uscați cu un prosop de hârtie și lăsați pata să se usuce.

Curățare umedă sau la Nufărul

Dacă covorul dvs. este așezat pe o podea sensibilă la umiditate, evitați curățarea umedă. De asemenea, aceasta este mai potrivită pentru suprafețe mari. Amintiți-vă, de asemenea, că nu trebuie să mergeți pe covorul ud.

Curățarea uscată este adecvată în cazul în care curățarea umedă ar deteriora țesătura sau podeaua. Metoda este utilizată în principal pentru produsele din fibre naturale.

Îngrijirea culorilor

Chiar și covoarele de cea mai înaltă calitate se pot decolora în timp. Reîmprospătați culorile prin frecarea ușoară a covorului cu oțet dizolvat în apă călduță.

Fără urme de mobilier

Picioarele mobilei grele lasă urme pe covor. Există o modalitate de a preveni acest lucru prin plasarea unor protectoare sub picioarele mobilei. De asemenea, este o idee bună să mutați din când în când mobila și să tratați urmele acoperind zona cu o cârpă umedă, netezind și perindând ușor.

Întrebări frecvente

Culoarea covorului trebuie să se potrivească obligatoriu cu cea a pardoselii?

Potrivit designerilor de interior, este o idee bună să se potrivească schema de culori principală a covorului cu culoarea pardoselii laminate, a parchetului sau a altor tipuri de pardoseli. Alegerile îndrăznețe de culori contrastante și luminoase ar trebui să se potrivească cu alte mici detalii din interior pentru a echilibra accentul și a se încadra în armonia camerei.

Ce lungime a firului este cea mai bună pentru covor?

În cazul în care vă plac covoarele mai practice și vă doriți să-l puteți întreține mai ușor, firele scurte sunt alegerea optimă pentru dvs., deoarece sunt durabile și rezistente la abraziune. Dacă obținerea unui efect mai sofisticat și mai confortabil este prioritatea dvs. principală, optați pentru așa-numitele covoare pufoase.

Am alergie - ce covor aleg?

Covoarele realizate din materiale sintetice sau din țesături hipoalergenice, cum ar fi bumbacul, sunt cele mai bune. Asigurați-vă că optați pentru un model cu fire mai scurte, deoarece acestea nu rețin atât de multe particule de praf și sunt semnificativ mai ușor de curățat.

Distribuiți articolul pe:

Comentarii

Introduceți un comentariu

Nu există încă comentarii pentru acest articol

Transport propriu

livrare la domiciliu

În fiecare lună

adăugam mobilier nou

Livrare convenabilă

la tot sortimentul

Returnare

pâna în 14 zile