TRANSPORT și RIDICARE LA ETAJ GRATIS pentru orice comandă plasată din data de 2.5

Cum s-au schimbat mobilierul și accesoriile pentru locuință de-a lungul anilor?

Alexandra Doskočilová
18.9.2023

Este important pentru noi toți să trăim și să lucrăm într-un spațiu funcțional, precum și într-un mediu plăcut. De aceea, acordăm atât de multă atenție mobilierului și tuturor accesoriilor care ar contribui la un confort mai mare și o estetică mai bună.

Cum s-au schimbat mobilierul și accesoriile pentru locuință de-a lungul anilor?

Deși designerii de interior contemporani încă se mai întorc la multe tendințe din trecut, casele moderne arată mult mai diferit.

Haideți cu noi la o mică călătorie în timp pentru a afla de unde a apărut conceptul primelor piese de mobilier, cum arătau ele și cum s-au schimbat de-a lungul secolelor.

Mobila în Egiptul Antic, India și Imperiul Roman

În trecutul îndepărtat, mobilarea locuințelor era mai degrabă instinctivă - cu materiale lucrate manual și forme aleatorii.

Egiptenii au fost primii care și-au îmbogățit interiorul locuințelor împodobindu-l cu vase și recipiente pictate, mobilier greu acoperit cu piele sau textile. Există presupuneri că din Egipt își are originea versiunea de astăzi a canapelei.

Pentru a demonstra bogăție și lux, romanii au început să așeze perne confortabile și la modă pentru vremea lor pe mobilierul din lemn și piatră sculptată.

La rândul lor, grecii antici se concentrau pe mobilierul lucrat complex și pe decorarea acestuia. Ei au creat mese, scaune și mobilier elegant din metale prețioase și fildeș.

Mobilierul și accesoriile s-au dezvoltat în mod similar în rândul primelor civilizații asiatice, China și India. Diferențele la fiecare națiune constau în ornamentație, în alegerea culorilor și în imaginile folosite în decorațiuni.

 Motivele erau adesea destul de banale - zăcăminte mai mari de un anumit tip de piatră sau lemn, ingrediente mai ușor de obținut pentru anumite vopsele, modele și țesături adaptate funcțional la climatul local etc., dar uneori reflectau perspectivele culturii și filozofiei de viață emergente ale fiecărei națiuni.

Evul mediu, stilurile gotic și renascentist

Arhitectura romană a evoluat în timpul Evului Mediu în stilul gotic. Bolțile cu nervuri, arcurile ascuțite și "contraforturile zburătoare" au apărut pentru prima dată în Franța, fiind folosite în catedrale și abații.

Influențele de design din Evul Mediu sunt îndulcite în arcuri rotunjite și forme interioare blânde, în concordanță cu dedicarea față de artă și frumusețe a vieții europene din acea perioadă.

Stilul baroc, care a apărut în Italia secolului al XVII-lea și care este acum descris de unii ca fiind "kitsch total", este caracterizat de mobilier masiv și bogat gravat, acoperit cu multă catifea.

bedroom.png (853 KB)

În următorul secol al XVIII-lea, la Roma, Torino și în alte orașe italiene, designul interior a căpătat forme neoclasice, exprimate prin dulapuri și fotolii cu forme geometrice, acoperite cu aur, multe pietre prețioase și elemente exotice.

Mesele din marmură și consolele cu picioare curbate aurite, canapelele de tip chaise lounge și perdelele, baldachinele și draperiile somptuoase au contribuit, de asemenea, la opulența interioarelor din perioada barocă.

Rafinamentul stilului Rococo

Apărut la începutul secolului al XVIII-lea, stilul Rococo a pus accentul pe nuanțe pastelate cu alb și auriu, textile scumpe cu mai multe straturi și mobilier decorat cu încrustații, sculpturi artistice, tapițerie din țesături de mătase.

Printre varietăți găsim canapele, fotolii, scaune cu spătar înalt, paturi, bănci, care aveau picioare de formă curbată, iar mobilierul era de obicei decorat cu ornamente de viță de vie și flori.

Art Nouveau și Art Deco

Deși doar pentru câteva decenii, între 1880 și 1910, Art Nouveau a influențat puternic tendințele în materie de design interior prin mobilierul din lemn lucios, oglinzile, abajururile somptuoase și exotismul general al mobilierului. Picioarele drepte ieșeau în evidență, iar mesele din sticlă erau în vogă.

Art Deco s-a întins pe parcursul anilor 1930 și s-a caracterizat mai ales prin utilizarea oțelului inoxidabil și a cromului, a formelor geometrice, a curbelor ample și a prezenței unei mari cantități de piele.

În plus față de gama largă de materiale, stilul se caracterizează prin linii drepte și curate la mobilierul mic, vitralii în livinguri, tonuri mai închise la culoare pentru pereți și un decor mai rar.

Interioare contemporane - boho, industrial, nordic

Un element distinctiv al designului interior de astăzi este libertatea - senzația personală de combinații de pe fiecare continent și perioadă de timp. Dar chiar și în libertate există reguli și tendințe ale modei care trebuie respectate. Se pune accentul pe detalii arhitecturale, blocuri îndrăznețe de culoare, tavane înalte, artă murală și figuri abstracte.

Se preferă mobilierul îndrăzneț, dar curat - fără curbe sau decorațiuni. Paletele de culori neutre - de cele mai multe ori cu nuanțe naturale, merg mână în mână cu tonuri luminoase în unele piese de mobilier. Picioarele expuse sunt din nou deosebit de populare.

home decor.png (910 KB)

Adepții stilului boho completează interioarele locuințelor cu accesorii precum perne, covoare și pături colorate. O atmosferă artistică, de spirit liber, este creată cu ajutorul unor mese din lemn sculptat colorat, a unei canapele cu o husă cu franjuri groase, a unor scaune din răchită și multe altele.

Pe de altă parte, la sfârșitul secolului trecut, stilul industrial se potrivea cel mai bine utilizatorilor care doreau un decor modern și creativ, dar care purta în același timp nostalgia unei epoci trecute.

Materialele naturale, culorile neutre, elementele metalice, lămpile cu brațe reglabile, rafturile din paleți și accesorii precum ceasurile mari sunt doar o parte din sugestia modernă a stilului industrial îndrăzneț și mai puțin convențional.

Influența puternică a nordicului nu poate fi trecută cu vederea. În același timp elegant și simplu, avangardist și funcțional, stilul nordic este foarte popular datorită capacității sale de a combina arta și confortul în culorile tipice - alb, gri și bej.

Mobilierul în stil nordic este realizat din lemn, cu forme curate și linii simple. Covoarele moi sunt accentuate pe podelele laminate sau parchet, în timp ce tablourile mari și pernele colorate sunt tipice pentru decor.

Tehnologia care a intrat în gospodărie necesită soluții elegante, confortabile, dar mai ales multifuncționale. Tehnologiile smart nu se regăsesc acum doar în fiecare aparat electrocasnic, ci pot fi împletite și în fiecare piesă de mobilier electric.

Mobilierul practic, cu opțiunea de a fi transformat, este preferatul omului modern, la fel ca și covoarele moi pe pardoseli laminate sau parchet, canapelele confortabile și scaunele ergonomice în spații cât se poate de libere și de deschise.

Tendințele precum simplitatea, materialele produse în mod ecologic și reciclabile devin din ce în ce mai răspândite, iar diversitatea pieței și libertatea de a „mixa” multe stiluri oferă posibilitatea de a construi și de a crea un interior unic și interesant în orice locuință.

Distribuiți articolul pe:

Comentarii

Introduceți un comentariu

Nu există încă comentarii pentru acest articol

Transport propriu

livrare la domiciliu

În fiecare lună

adăugam mobilier nou

Livrare convenabilă

la tot sortimentul

Returnare

pâna în 14 zile